Close Menu
30 november 2018

Armoedefonds in Tweede Kamer

Stichting Armoedefonds heeft op 14 november in de Tweede Kamer verteld over de situatie van mensen in Nederland die onder de armoedegrens leven.

In de aanloop naar Wereldarmoededag op 17 oktober deed Stichting Armoedefonds een nationaal onderzoek naar trends binnen lokale armoedebestrijding. De NOS vroeg naar aanleiding daarvan of we live in de uitzending ons verhaal en onze bevindingen wilden vertellen. Ook Claudia Brugman, ervaringsdeskundige en ambassadeur van Stichting Armoedefonds, kwam in het NOS-item aan het woord.  

Die uitzending bracht een storm aan reacties teweeg - die op 25 oktober zelfs leidden tot vragen in de Tweede Kamer, gesteld door de Socialistische Partij.  

Claudia Brugman, die ook vrijwilliger van de Armoedecoalitie in Utrecht is, contacteerde direct daarop zelf de SP-fractie. Die nodigde haar uit langs te komen in de Tweede Kamer. Claudia vroeg Teije Brandsma, woordvoerder van het Armoedefonds, mee te komen.

Claudia Brugman, Teije Brandsma woordvoerder van Stichting Armoedefonds en Inez Staarink Fractiemedewerker SP Tweede Kamer.

Probleem was echter wel dat Claudia, die woont in Utrecht, geen oppas wist te regelen voor haar hond Sol. Dus die ging mee. En honden mogen de Tweede Kamer niet in. Dus de ontmoeting met Inez Staarink, fractiemedewerker, vond noodgedwongen buiten plaats, op een terras tegenover de dienstingang van de Tweede Kamer. Buiten-zijn op 14 november was geen straf. In het zonnetje, vlakbij het standbeeld van Willem van Oranje, terwijl Sol er ontspannen bij lag, praatten Claudia en Teije politica Staarink bij.

En wel over de manier waarop mensen in de bijstand worden behandeld bij veel overheidsloketten, over hoge huren, hoe het is om met enkele honderden euro’s per maand te moeten rondkomen, over de twijfel van velen in de bijstand voorzichtig te starten met werken omdat je het recht op toeslagen daardoor kan verliezen en zo een verdere armoedeval riskeert. En vele andere aan armoede gerelateerde zaken.

Staarink, ongetwijfeld een drukbezette dame, nam ruim een uur om de tijd, wat gewaardeerd werd. ,,Armoede is geen populair onderwerp maar we zien wel dat er in de politiek steeds aandacht komt voor dit thema’’, merkte ze op. ,,De strijd tegen armoede staat gelukkig meer en meer op de agenda.’’

Het was een prettig gesprek dat hopelijk gaat bijdragen aan de strijd tegen armoede in Nederland.