Close Menu

Help 14.745 kinderen met hun start op de middelbare school!

1 mei 2020
Help 14.745 kinderen met hun start op de middelbare school!

De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk dat schoolgaande kinderen geen gelijke kansen hebben op een goede toekomst. Met de zomervakantie in zicht, kijkt Stichting Armoedefonds al vooruit naar het nieuwe schooljaar. In september zal voor een grote groep kinderen weer een nieuwe levensfase aanbreken. Voor 14.745 van deze kinderen is een aanvraag gedaan voor de Schoolspullenpas. Hun ouders beschikken niet over voldoende geld, om de noodzakelijke schoolspullen te kunnen kopen. Harald (13) en Asma (15) gingen deze kinderen voor en met hen én hun moeders kijken we terug naar hun start op de middelbare school.

Erbij horen

“De Schoolspullenpas heeft mij heel erg geholpen,“ vertelt Asma. Ze was erg verlegen en onzeker in het begin. Ook Harald vond het erg spannend om voor het eerst naar de middelbare school te gaan. Hij heeft bijna al zijn schoolspullen met de pas kunnen kopen. “Het was leuk om zelf mijn spullen uit te zoeken.” Asma zit inmiddels in de derde klas en merkt een groot verschil met het begin van haar schoolperiode. Ze is van mening dat het zelf kunnen kiezen van schoolspullen aan haar zelfbewustzijn heeft bijgedragen. “Ik vind school nu heel leuk. De docenten, leerlingen en de nieuwe groep vrienden die ik heb. Ik ben meer open, dan in het begin. Ik heb nu echt vrienden die mij willen leren kennen. Ik durf mezelf te zijn.”

“We zijn echt een team”
Beide kinderen hebben een duidelijke kijk op geld. Ze hebben van dichtbij de worstelingen van hun ouders gezien. Carin, de moeder van Harald legt uit: “Mijn kinderen zijn zich bewust dat ik niet zoveel geld heb. Met weinig geld kan mijn zoon Harald veel kopen. Als ik hem een lijstje meegeef dan zeg ik: zo goedkoop mogelijk en dat doet hij dan ook. Ik denk dat het voor kinderen goed is dat ze zich bewust zijn van het echte leven. We zijn echt een team”. Harald vult haar aan: “ Mede doordat mijn moeder niet zoveel te besteden heeft, ben ik creatief geworden en een doener. Ik heb gisteren een tafeltje in elkaar gesleuteld.” Asma vindt het belangrijk om verstandig geld uit te geven: “Ja, ik denk dat ik volwassener ben als het gaat om geld. Als ik naar een winkel ga, dan kijk ik echt naar de prijs.”

Blik op de toekomst
Asma en Harald hebben beide toekomstdromen. Harald is positief ingesteld, maar weet nog niet wat hij later wil worden. “Als het maar goed gaat. Ik wil wel kinderen, sowieso. Ik wil ze niet teveel geven. Ik wil dat ze het goed hebben, maar niet dat ze verwend worden.” Asma: “Een goeie baan, dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn inkomsten. Ik wil later apothekersassistente worden. Ik wil mensen kunnen helpen. Later wil ik zelf ook een gezin, kinderen. Ik droom ervan om dan op vakantie te kunnen gaan met mijn familie.”

Help je mee om 14.745 kinderen een goede start te bieden op de middelbare school? Doneer dan hier. Samen maken we het verschil.