Close Menu

Blije gezichten bij ouders en kinderen door lessen op afstand bij Petje af!

17 juni 2020
Blije gezichten bij ouders en kinderen door lessen op afstand bij Petje af!

In de afgelopen periode waren door de coronacrisis de scholen gesloten en zag het dagelijkse leven van veel kinderen er anders uit. Het aanvullend onderwijsprogramma van Petje af, voor kinderen tussen 10 en 14 jaar, ging wel gewoon door, al waren ook hier de lessen digitaal. Stichting Armoedefonds draagt Petje af een warm hart toe en heeft hen meerdere keren financieel ondersteund. We waren benieuwd welke onderwerpen de afgelopen tijd zijn behandeld en spraken daarover met Maartje Mulder van Petje af.  Hoe heeft Petje af de digitale lessen vorm gegeven? En hoe kijken de kinderen erop terug?

33 kinderen koken tegelijkertijd aardappelpuree en caponata
Maartje vertelt enthousiast over alle verschillende gastlessen die online zijn verzorgd. “Veel kinderen hadden aan de start van de coronacrisis nog geen laptop of werkplek. Onze locatiemanagers hebben zich ingezet om te zorgen dat alle kinderen mee konden doen met het programma.“ Ze vervolgt: “Vragen stellen aan het zorgpersoneel op de IC's, virtueel het Rijksmuseum bezoeken en de burgemeester interviewen. Bij het zoeken van interessante onderwerpen, zijn we vooral af gegaan op de vragen die kinderen bij ons neerlegden. Wat vinden zíj interessant? Over welke beroepen willen ze meer te weten komen? “ In Breda zijn er kooklessen opgezet. 33 Kinderen kookten voor (en met) hun ouders tegelijkertijd aardappelpuree en caponata. Zo werd het hele gezin betrokken bij de activiteit van de kinderen.”

Moment om naar uit te kijken
Petje af kreeg enthousiaste reacties van de kinderen. Maartje: “Eén van de deelnemende kinderen zei tegen een van onze locatiemanagers: Juf, als Petje af helemaal zou stoppen, zou ik gaan huilen.” Door de lessen op zondag biedt Petje af een vast moment waar de kinderen naar uit kijken. Tijdens de coronacrisis merkte Maartje het belang van continuïteit nog meer. Ook voor ouders bleek Petje af een zeker houvast te geven.  “Jullie zijn geweldig, jullie blijven voor ons werken en dat waarderen we enorm!”, was één van de reacties van een ouder.

Gelijke kansen op een mooie toekomst
De ideologie van Petje af heeft als uitgangspunt dat de plek waar de wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. De lessen kunnen nu gelukkig weer op locatie gegeven worden. Maartje: “Onze locatiemanagers en coaches zijn blij om de kinderen weer te zien, maar ook dat de kinderen elkaar weer kunnen ontmoeten. Dat geeft weer nieuwe energie om mooie, inspirerende themablokken op te zetten en kansen te creëren voor het nieuwe schooljaar!”

Beneficianten