Close Menu

Armoede in Nederland

Op Wereldarmoededag vragen wij extra aandacht voor stille armoede. Armoede is niet altijf zichtbaar. Zeker in Nederland niet. Misschien heeft je buurman of buurvrouw wel financiële zorgen, zonder dat je er weet van hebt. Laten we daarom altijd goed om ons heen blijven kijken en helpen daar waar we kunnen. 

1 op de 13 kinderen in ons land groeit op in armoede

1 op de 10 jonge meiden en vrouwen heeft niet altijd geld voor menstruatieproducten

Ruim 300.000 ouderen leven structureel in armoede

Het Armoedefonds steunt lokale hulporganisaties die voedselhulp bieden, ervoor zorgen dat kinderen hun verjaardag kunnen vieren of deel kunnen nemen aan een sport of hobbyclub. Maar ook hulporganisaties die mensen ondersteunen met hun administratie en noodhulp verlenen in Nederland. Lokale hulporganisaties doen ontzettend belangrijk werk dat onmisbaar is voor veel mensen die het financieel moeilijk hebben in ons land. We helpen lokale hulporganisaties ook via onze projecten zoals de schoolspullenactie, Ik-Denk-Aan-Jou steunpakkjes voor ouderen en menstruatie-armoede. 

 

Hulp voor ouderen die in armoede leven

Mevrouw Van der Heijden* moet soms kiezen tussen medicijnen en boodschappen. Zij is 82 jaar en woont alleen. Ze is nooit getrouwd geweest, heeft geen kinderen, alleen een broer. Soms maakt ze een praatje met de buurvrouw. Mevrouw leeft van een onvolledige AOW uitkering doordat zij 10 jaar in het buitenland heeft gewoond. Ze heeft geen aanvullend pensioen. Niemand dat mevrouw Van der Heijden in armoede leeft.

Armoede bij ouderen; je hoort er weinig over. Ondanks allerlei regelingen zien hulporganisaties dat ouderen vaak structureel geld tekort komen. En armoede gaat regelmatig samen gaat met eenzaamheid en andere problematiek. Dit maakt vele situaties van ouderen schrijnend. Wat als je geen sociaal vangnet hebt, geen kinderen of familie die even kunnen ondersteunen? Niemand die even bij je langskomt om te vragen hoe het met je gaat? 

Het Armoedefonds wil zich sterk maken voor ouderen die leven in armoede. Daarom biedt het Armoedefonds kwetsbare ouderen (65 plus) in armoede deze winter (januari 2022), via lokale hulporganisaties, een Ik-Denk-Aan-Jou steunpakketje aan. In dit pakketje zit boodschappentegoed waarmee de ouderen boodschappen en verzorgings-en hygiëneproducten kunnen kopen. 

 

Menstruatie-armoede een halt toe roepen

Emma* is 23 jaar en woont in Surhuisterveen. Na het overlijden van haar moeder is zij met een schuld achter gebleven. Emma studeerde, maar is hiermee tijdelijk gestopt door alle problemen. Ze heeft nauwelijks geld om de dagelijkse boodschappen van te doen. Sinds kort haalt ze gratis maandverband bij één van de uitgiftepunten van het Armoedefonds.

Geen geld voor maandverband?! Hoe kan dat nou in Nederland...? 
Als je moet rondkomen van een beperkt budget in de week, gaat dat geld grotendeels op aan eten en drinken. Maar van dat geld moeten ook verzorgings- en hygiëneproducten gekocht worden. Dat maakt dat er soms geen geld over is voor deodorant, maandverband, tandpasta of een nieuwe tandenborstel.

Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. We willen vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Daarom bieden we via ruim 200 MUP's (MUP staat voor Menstruatieproducten Uitgifte Punt) gratis menstruatieproducten aan. Daarmee helpen we zo'n 17.000 meisjes en vrouwen in Nederland . 

 

Help je ook mee? 

Het Armoedefonds wil er in Nederland zijn voor alle mensen in armoede. Om te zorgen dat zij gewoon kunnen meedoen. Dat ze niet buiten de boot vallen. Dat doen wij samen met honderden lokale hulporganisaties in Nederland. Help jij ons mee? Dat kan door een bijdrage te leveren aan een van onze projecten. 
IK HELP MEE

*De voorbeelden genoemd in deze aanvraag zijn echte zaken. Omwille van privacy zijn de namen gefingeerd.