Esmah Lahlah: ‘Weten wat armoede doet, is anders dan het voelen.’

Om armoede beter te begrijpen, leefde Kamerlid Esmah Lahlah voor haar boek een maand op bijstandsniveau. “Ik voelde veel stress. Geldgebrek was altijd op de achtergrond in mijn gedachten aanwezig. Toen mijn zoon onverwacht kwam eten, dacht ik: ik kan jou er nu eigenlijk niet bij hebben. Dat vond ik vreselijk. Ik realiseerde me toen pas echt hoe armoede doorwerkt in je leven.”

In haar boek We hebben het over mensen schrijft ze ook over haar jeugd in Helmond, waar armoede zichtbaar was in haar omgeving. “Wij hadden het thuis prima, maar ik merkte als kind al dat er verschillen waren,” vertelt GroenLinks/PvdA-Kamerlid Esmah Lahlah. “Ik zal nooit vergeten dat een klasgenootje geen sinterklaascadeau kreeg. De juf gaf hem toen een cadeautje uit haar lade. Zijn blijdschap staat op mijn netvlies.”

Een schrijnend voorbeeld uit haar boek is dat van Hanny, een vrouw die door omstandigheden leeft van een bijstandsuitkering. Op een dag ging haar stofzuiger kapot. “Omdat er geen medewerker beschikbaar was voor huisbezoek, moest zij met haar stofzuiger op de fiets naar het stadhuis. Dat beleid mist elke vorm van inlevingsvermogen.”

Van praktijk naar werkveld

Na haar studie kinder- en jeugdpsychologie werkte Lahlah aan de universiteit en later als lector op het thema kindermishandeling en huiselijk geweld. Ook deed ze veel vrijwilligerswerk. “Daar zag ik het onderwerp armoede al veel terugkomen. Ongelijkheid speelt een heel grote rol in hoe het leven van iemand loopt.”

Als voormalige wethouder bestaanszekerheid in Tilburg en nu in de Tweede Kamer, zet ze zich in voor bestaanszekerheid voor iedereen. “Dat is meer dan vrij zijn van geldzorgen. Het gaat over wonen, eten, zinvolle dagbesteding en het gevoel hebben dat je ertoe doet. Kunnen zijn wie jij bent.”

Lees het hele interview met Esmah Lahlah op www.armoedefonds.nl/magazine/