Onderzoek

Elk half jaar doet Stichting Armoedefonds onderzoek naar hoe het gaat met meer dan 1.000 lokale armoedehulporganisaties. Kloppen meer mensen bij hen aan voor hulp? Waar lopen mensen met geldzorgen tegenaan: hoge huishoudelijke kosten, de energierekening of juist de huur? En verwachten zij in de nabije toekomst een stijging van het aantal hulpvragen? 

Rapport oktober 2024: De impact van voortdurende armoede op hulporganisaties in Nederland

Armoedefonds ziet toenemende druk op lokale armoedehulporganisaties
Lokale armoedehulporganisaties staan onder toenemende druk. De helft van de hulporganisaties zien een stijging in het aantal hulpvragen en een grote meerderheid verwacht dat deze de komende tijd zullen blijven toenemen. Ook is er een verdubbeling in het aantal organisaties dat aangeeft dat hun voortbestaan op het spel staat (6% nu, ten op zichten van 3% een jaar geleden).

Zorgwekkende trend
De nieuwste cijfers van het Armoedefonds tonen een zorgwekkende trend: keer op keer geeft een meerderheid van de hulporganisaties aan een stijging in hulpvragen te zien. Mensen worstelen met huishoudelijke kosten (zoals boodschappen), kampen met schulden of hebben geen of te weinig financiële buffers. Hulporganisaties zien hierdoor veel vraag naar menstruatieproducten, wasmiddel, shampoo en andere verzorgingsproducten.

Tekort aan vrijwilligers
1 op de 3 hulporganisaties heeft een tekort aan vrijwilligers en/of betaalde krachten. Dit zorgt er mede voor dat er meer druk op lokale hulporganisaties komt te liggen. Toch is er ook goed nieuws: de meeste hulporganisaties bieden maatwerk en kijken wat iemand nodig heeft, zodat iedereen die hulp zoekt, geholpen kan worden.

1 op de 7 volwassenen kampt met verzorgingsarmoede

Een op de zeven Nederlanders (15%) kan niet altijd de dagelijkse verzorgingsproducten kopen die zij nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van Kruidvat en Stichting Armoedefonds. Over verzorgingsarmoede wordt gesproken als men in de afgelopen twaalf maanden geen dagelijkse verzorgingsproducten, zoals tandpasta, wasmiddel en deodorant heeft kunnen kopen vanwege een tekort aan financiële middelen. 24% van de Nederlanders die kampt met verzorgingsarmoede is zelfs wekelijks niet in staat om verzorgingsproducten aan te schaffen. 

De gevolgen van verzorgingsarmoede zijn groot. Een zweetgeur, zonverbrande huid, gebitsproblemen, slechte adem of vet haar. Dat maakt mensen onzeker en geeft een gevoel van schaamte en stress. 

Voor meer informatie over het onderzoek of voor een interview kunt u contact opnemen met onze woordvoerder.

Lotte Meerhoff
Woordvoering en Politiek
Tel: 06-42653753
E-mail: lotte@armoedefonds.nl 

Contact Team Communicatie
Tel: 073-3690478
E-mail communicatie: communicatie@armoedefonds.nl 
E-mail persvragen: pers@armoedefonds.nl