Onderzoek

Stichting Armoedefonds houdt periodiek onderzoek onder lokale hulporganisaties die zich richten op het bestrijden en verzachten van de gevolgen van armoede. Elk half jaar neemt het Armoedefonds een onderzoek af onder ruim 1.000 lokale hulporganisaties om te monitoren hoe het hen vergaat.

Rapport december 2023: De impact van voortdurende armoede op hulporganisaties in Nederland

Steeds meer armoedehulporganisaties werken noodgedwongen met een wachtlijst
Het aantal hulpvragen bij de meeste armoedehulporganisaties neemt toe. Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de armoedehulporganisaties een toename van het aantal hulpvragen merkt. Daardoor werkt 1 op de 9 organisaties, zoals voedselbanken, met een wachtlijst. Dit is een flinke toename ten opzichte van voorgaande jaren. De wachtlijsten betekenen dat mensen niet direct geholpen kunnen worden en deze winter in de kou zitten.

Vooral huishoudens met kinderen doen een groeiend beroep op hulp
De stijgende kosten van levensonderhoud blijken een zware wissel te trekken op talloze huishoudens in Nederland. Het gaat hierbij voornamelijk om (alleenstaande) ouders met kinderen. Ook laten armoedehulporganisaties weten dat steeds vaker werkende mensen aankloppen voor hulp. Dat resulteert in een groeiende druk op de lokale hulporganisaties. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat armoede relatief vaak kinderen raakt. Dat is schrijnend en vraagt om versterkte inzet.

Steeds meer hulporganisaties hebben een tekort aan financiële middelen
67% van de hulporganisaties heeft het afgelopen half jaar hun reserves moeten aanspreken of heeft hulp van derden nodig om hun nodige werk te blijven doen. Bij een klein percentage daarvan staat door de financiële nood het voorbestaan op het spel.

Naast voedselhulp groeiende roep om menstruatie- en verzorgingsproducten
Door stijgende prijzen hebben mensen steeds vaker tekorten aan basisproducten als wasmiddel, doucheproducten, tandenborstels en tandpasta. Sinds kort komt daar ook in grotere mate de nood voor deodorant en schoonmaakmiddelen bij. Dit laat de impact van armoede op het dagelijks leven van mensen zien. Zij zijn gedwongen om keuzes te maken op het gebied van essentiële levensproducten en persoonlijke hygiëne. Het Armoedefonds ziet verzorgingsproducten als maandverband niet als luxeproduct maar als basisbehoefte. Daarom stelt het Armoedefonds gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten).

Voor meer informatie over het onderzoek of voor een interview kunt u contact opnemen met onze woordvoerders.

Lotte Meerhoff
Woordvoering en Politiek
Tel: 06-42653753
E-mail: pers@armoedefonds.nl

Sam van Alebeek
Woordvoering en Communicatie 
Tel: 06-42463778
E-mail: pers@armoedefonds.nl