Scholieren en studenten

Wat goed dat je een spreekbeurt, werkstuk of presentatie wilt houden
over armoede in Nederland. Dat vinden wij ontzettend fijn. We helpen je
graag door meer te vertellen over het werk van Stichting Armoedefonds
en armoede in Nederland. Mocht je na het lezen van de informatie nog
vragen hebben, dan kun je contact opnemen met communicatie@armoedefonds.nl

Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook in Nederland steeds meer armoede.

Wist je dat…
» Bijna 1 miljoen Nederlanders in armoede leven
» 1 op de 13 kinderen opgroeit in armoede
» Veel mensen die leven in armoede een betaalde baan hebben

Cijfers

Er zijn in Nederland zo’n 1 miljoen mensen die dagelijks de gevolgen van armoede ondervinden. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komen elk jaar met cijfers. Hier haalt ook het Armoedefonds haar informatie vandaan. Bekijk de meest recente cijfers via onderstaande link. 

Wanneer ben je arm in Nederland?

In Nederland spreken we van armoede als men voor langere tijd onvoldoende geld (inkomen) heeft om vaste lasten zoals bijvoorbeeld de huur, energierekening en de zorgverzekering te kunnen betalen. Maar ook als er niet voldoende geld is voor de dagelijkse boodschappen.

Hoe raken mensen in armoede? 

Veel mensen komen in armoede door ingrijpende gebeurtenissen met financiële gevolgen. Denk aan het verliezen van een baan of bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Vaak kan dit opgelost worden, maar in bepaalde gevallen kan dit tot armoede leiden.
Deze gebeurtenissen kunnen schulden met zich mee brengen of minder inkomen. Als er minder geld binnenkomt dan dat er elke maand uit gaat, kan het snel mis gaan.

Hoe is het om in armoede te leven?

Het is niet gemakkelijk als je ziet dat je vrienden nieuwe schoenen hebben en jij het oude paar van je broer moet dragen. Als zij in de pauze een lekker broodje kunnen kopen en jij niet. En als je fiets kapot gaat? Is er niet zomaar een nieuwe. Veel kinderen hebben hier mee te maken. Zij kunnen niet zomaar deelnemen aan een sportclub, een verjaardagsfeestje vieren of spullen kopen voor school die nodig zijn. Het geld gaat thuis op aan de boodschappen, aan de huur en aan de energiekosten. Gelukkig krijgen veel gezinnen hulp van de gemeente of van lokale hulporganisaties om toch mee te kunnen doen. Zo ook Robin! Zij kon met een schoolspullenpas leuke spullen kopen voor school. 

 

 

Wat doet Stichting Armoedefonds?

Stichting Armoedefonds wil iets doen tegen de armoede in Nederland. Er zijn in Nederland veel hulporganisaties actief om mensen te helpen. Veel van deze organisaties bestaan uit vrijwilligers die fantastisch en belangrijk werk verrichten. Denk aan de vrijwilligers van de voedselbank, zij zijn elke dag druk bezig om te zorgen dat niemand honger hoeft te lijden in Nederland.
Deze onmisbare organisaties hebben geld nodig om hun werk te kunnen doen. Stichting Armoedefonds helpt deze hulporganisaties. Dit doen wij door financiële steun (geld) te geven aan lokale hulporganisaties die mensen in armoede helpen. En met deze steun kunnen de hulporganisaties mensen helpen met o.a. voedsel, kleding, binnen- of buitenschoolse activiteiten, huisvesting, gezondheidskosten maar ook hulp bij de administratie.

Een lokale hulporganisatie zoals een voedselbank kan geld aanvragen om een nieuwe vrieskist te kopen of voedsel dat zij tekort komen zoals melk, groenten en fruit. Een kledingbank kan geld aanvragen voor sokken en ondergoed, dat bieden zij altijd nieuw aan. En zijn ook vele andere organisaties, die bijvoorbeeld kinderen van laptops voorzien, of zorgen dat zij kunnen deelnemen aan zwemles. Er zijn ook hulporganisaties die mensen helpen met hun administratie of noodhulp verlenen. Zodat iemand toch te eten heeft of een koelkast of wasmachine krijgt. Stichting Armoedefonds zorgt ervoor dat het geld dat binnenkomt via donateurs of bijvoorbeeld bedrijven, verdeeld wordt onder lokale organisaties die een aanvraag indienen.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar communicatie@armoedefonds.nl en stel je vraag. Als je een presentatie geeft kunnen wij je ook helpen aan ondersteunend materiaal. Denk aan een poster, folder of nieuwsbrief. En misschien wil je wel een leuke kennisquiz houden aan het eind van je presentatie en heb je een prijsje nodig? We hebben handige potloden, post-its en keycords. Heb je wat nodig? Vraag het ons gerust.

Volg Armoedefonds op social media