Close Menu

Gevolgen van armoede

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemand zijn leven. Armoede zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op je woonsituatie  en je gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede.
 

Armoede geeft stress

Constante, langdurige stress heeft een negatief effect op de mogelijkheid om een goede keuze te maken.

  • Het IQ neemt gemiddeld met 13 punten af*. Dit is vergelijkbaar met een nacht niet slapen. 
  • Chronische stress is slecht voor lichaam een geest. Zo vergroot het gevaar op hart- en vaatziektes en de kans op overgewicht.
  • Men heeft minder denkkracht en maakt meer korte termijn besluiten. Mensen hebben 'teveel aan hun hoofd'. De acute geldproblemen nemen je in beslag, daardoor is er minder aandacht voor de lange termijn en is men alleen bezig met zijn of haar primaire behoeften.

 


 

1 op de 13 kinderen groeit op in armoede

 Geen geld om je verjaardag te vieren. Niet op voetbal en niet mee op schoolreisje. Dit is de realiteit voor veel kinderen.
Stichting Armoedefonds steunt lokale initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen mee kunnen doen.
Samen verzachten we de gevolgen van armoede. Helpt u mee?

DONEER NU

 

Gevolgen voor kinderen die opgroeien in armoede

Kinderen uit een laag-inkomensgezin gaan minder vaak uit dan kinderen met rijkere ouders. Ze sporten minder, volgen minder muziekles en gaan minder vaak een dagje naar de speeltuin. Die activiteiten buiten de deur kosten namelijk geld, reden waarom deze kinderen , volgens hun ouders, minder vaak aan deze activiteiten mee kunnen doen. Kinderen uit een laag-inkomensgrens nodigen ook minder vaak vrienden uit, bijvoorbeeld voor een verjaardag, om te spelen of te blijven eten. Een laag inkomen heeft ook invloed op schoolactiviteiten waarvoor een eigen bijdrage nodig is, zoals een schoolreis, die moeten kinderen vaak aan zich voorbij laten gaan.
 


Armoede is slecht voor je gezondheid

Mensen mijden een medisch specialist of bijvoorbeeld de tandarts. Bang voor de kosten die dit met zich meebrengt. Vergeet ook zeker niet de verplichte eigen bijdrage in de ziekte kosten en medicijnen die niet worden vergoed, ook deze kosten zorgen ervoor dat mensen minder snel medische hulp inschakelen.

Neem het verhaal van Hans. 
De financiële crisis heeft bij hem geleid tot het mijden van zorg en uiteindelijk tot uitvallende tanden. 
Ongeveer vijf jaar geleden ontdekte de nu 43-jarige Hans van den Bergh uit ’s-Hertogenbosch dat hij drie tanden had die minder gezond waren. Langzaam stierven ze af, een tandartsbehandeling mocht niet meer baten voor zijn twee rotte kiezen en zijn kapotte voortand. Een ervan verwijderde de tandarts, de andere twee trok Hans er zelf maar uit. Hans heeft geen geld om zijn gebit te laten herstellen, hij moet vier jaar sparen voor één nieuwe voortand. 

Ook kan armoede er voor zorgen dat iemand in een maatschappelijk isolement raakt. Door een beperkt budget nemen de mogelijkheden om deel te nemen aan activiteiten af. Een beperkt budget kan ervoor zorgen dat het gebruik van een auto of het van openbaarvervoer te kostbaar wordt. Net als een telefoon, computer of internet. De mogelijkheid om ergens te komen, contact te leggen of je zelf te voorzien van informatie wordt daardoor ook een stuk lastiger.

 

 

Kunt u hulp gebruiken?

Leven in armoede kan stressvol, vermoeiend en uitzichtloos zijn.
Er zijn in Nederland vele lokale organisaties actief die hulp kunnen bieden.

 

ZOEK HULP

 


Korte film:
Regie: Jerom Galema. DOP: Naomi Scheek. Scenario en licht: Daan van Dijk. Geluid: Elske Andeweg. Moeder: Saskia van Gils. Zoon: Milan Collé. Dochter: Evi de Valk. Met dank aan: Helen Dalessi Dutch Filmers Academy.

*Bron: artikel "Waarom arme mensen domme dingen doen" (https://decorrespondent.nl/511/waarom-arme-mensen-domme-dingen-doen/19645395-f6c9a0bd), in het artikel is de theorie van professor Shafir verwerkt, schrijver van het boek Schaarste.