Close Menu

Gevolgen van armoede

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemand zijn leven. Armoede  zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op je woonsituatie  en je gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede.
 

Armoede geeft stress

Constante, langdurige stress heeft een negatief effect op de mogelijkheid om een goede keuze te maken. Het IQ neemt gemiddeld met 13 punten af. Dit is vergelijkbaar met een nacht niet slapen. De acute geldproblemen nemen je in beslag, daardoor is er minder aandacht voor de lange termijn en is men alleen bezig met zijn of haar primaire behoeften. Op de lange termijn zorgt chronische stress ervoor dat iemand zich minderbezighoudt met de vraag wat écht belangrijk is en minder invloed op de eigen situatie ervaart.* 

 

 

Mensen in armoede steunen?

Stichting Armoedefonds geeft financiële steun aan initiatieven rondom armoedebestrijding. 
Steun ons werk met een donatie of sponsor een lokaal project. 
 

DONEER NU    STEUN EEN PROJECT

 

 

Armoede is ook slecht voor je gezondheid

Gezond leven is belangrijk, maar gezond leven blijkt in de praktijk niet zo makkelijk als je minder of geen geld te besteden hebt. Groenten en fruit is niet goedkoop. Er is geen geld voor een abonnement op de fitnessschool of sportclub. Vergeet ook zeker niet de verplichte eigen bijdrage in de ziekte kosten en medicijnen die niet worden vergoed, deze kosten zorgen ervoor dat mensen minder snel medische hulp inschakelen.

Ook kan armoede er voor zorgen dat iemand in een maatschappelijk isolement raakt. Door een beperkt budget nemen de mogelijkheden om deel te nemen aan activiteiten af. Een beperkt budget kan ervoor zorgen dat het gebruik van een auto of het van openbaarvervoer te kostbaar wordt. Net als een telefoon, computer of internet. De mogelijkheid om ergens te komen, contact te leggen of je zelf te voorzien van informatie wordt daardoor ook een stuk lastiger.
 

Gevolgen voor kinderen die leven in armoede

Kinderen uit een laag-inkomensgezin gaan minder vaak uit dan kinderen met rijkere ouders. Ze sporten minder, volgen minder muziekles en gaan minder vaak een dagje naar de speeltuin. Die activiteiten buiten de deur kosten namelijk geld, reden waarom deze kinderen , volgens hun ouders, minder vaak aan deze activiteiten mee kunnen doen. Kinderen uit een laag-inkomensgrens nodigen ook minder vaak vrienden uit, bijvoorbeeld voor een verjaardag, om te spelen of te blijven eten. Een laag inkomen heeft ook invloed op schoolactiviteiten waarvoor een eigen bijdrage nodig is, zoals een schoolreis, die moeten kinderen vaak aan zich voorbij laten gaan.
 

Alle kinderen moeten kunnen meedoen

Wil je kind op schoolreis, voetballen, verjaardag vieren of een weekje kamperen, maar heb je geen idee hoe je dit moet betalen? Dan heeft jouw gemeente vaak verschillende regelingen die je daarbij kunnen helpen. Soms is dat niet genoeg, of is er geld nodig voor iets waar zij je niet bij kunnen helpen. Samen voor alle Kinderen kan helpen.

 

 

Kampt u met armoedeproblemen?

Het leven in armoede kan stressvol, vermoeiend en uitzichtloos zijn.
Voorkom fysieke en mentale problemen door hulp te zoeken. 

 

NEEM CONTACT OP MET HULPINSTANTIES

 

Praat over uw problemen

Laat schaamte u niet tegen houden om hulp in te schakelen. Deel uw zorgen en problemen met een goede vriend of familielid. Lukt het niet om een probleem op te lossen zoek dan hulp bij bijvoorbeeld een maatschappelijk werker bij u in de buurt. Of bel uw huisarts bij lichamelijke of psychische klachten. Blijf niet met uw problemen rondlopen maar neem de eerste stap naar een oplossing en vraag om hulp.
 

Neem contact op met MIND Korrelatie

Heb je zelf het idee dat je psychische klachten hebt door financiële problemen? Neem dan contact op met Korrelatie. De hulpverleners van Korrelatie kunnen met je bespreken hoe je het beste met jouw emoties om kunt gaan. Daarnaast kunnen zij adviseren waar je hulp en ondersteuning in jouw directe omgeving kunt krijgen om deze financiële problemen op te lossen. Samen kunnen jullie zo onderzoeken hoe je het heft weer in eigen handen kunt nemen. Je kunt met Korrelatie bellen 0900-1450 (€ 0,15 p/m), Whatsapp (06-13863803 ma t/m vr van 09:00 tot 18:00 uur), mailen (vraag@korrelatie.nl) of chatten.

Korte film:
Regie: Jerom Galema. DOP: Naomi Scheek. Scenario en licht: Daan van Dijk. Geluid: Elske Andeweg. Moeder: Saskia van Gils. Zoon: Milan Collé. Dochter: Evi de Valk. Met dank aan: Helen Dalessi Dutch Filmers Academy.

*Bron: artikel "Waarom arme mensen domme dingen doen" (https://decorrespondent.nl/511/waarom-arme-mensen-domme-dingen-doen/19645395-f6c9a0bd), in het artikel is de theorie van professor Shafir verwerkt, schrijver van het boek Schaarste.