Close Menu

Menstruatie-armoede

Armoede raakt tot op het lichaam

Wanneer je maar maximaal 50 euro per week te besteden hebt dan word je gedwongen écht over elke euro die je uitgeeft goed na te denken. Je komt voor keuzes te staan die wij ons niet kunnen voorstellen; koop ik een brood omdat mijn maag pijn doet van honger, of koop ik noodzakelijk maandverband, omdat je een basisbehoefte als hygiëne voorop stelt. Eigenlijk is het geen keuze. Beide is noodzaak. Ook in Nederland komt het voor dat er thuis geen geld is voor menstruatieproducten. Een structureel probleem, iedere cyclus weer. Vrouwen, vanaf de leeftijd van jong volwassenen, worden uit nood gedwongen een oplossing te zoeken. Denk aan gebruik van een sok, of toiletpapier. Het is ondenkbaar.

Een gevoel van schaamte bekruipt deze vrouwen, die in armoede moeten leven. Ze zijn bang en onzeker. Een jonge vrouw vertelt “Wat als ik door het wc-papier heen lek? Ik blijf liever thuis en durf niet naar school.” Het gevolg is achterstand; sociaal en op gebied van educatie.

Dit kan niet gebeuren. Niet in ons Nederland.

Het Armoedefonds wil nog dit jaar het probleem aanpakken en verhelpen. Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. Zonder kosten. Zelfs geen bijdrage. Hygiëne mag geen zorg zijn. Hygiëne moet er zijn! Armoedefonds stelt op korte termijn menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties, maar ook bij damestoiletten en andere laagdrempelige locaties. Het betreft een pilot met een groot doel: Hygiëne is er voor iedereen. Zeker nu.  

Om duizenden menstruatieproducten mogelijk te maken is geld nodig. Help alstublieft mee om vrouwen in armoede te helpen. Laat keuzes tussen voeding en verzorging verdwijnen. Een menswaardig bestaan is wat telt. Doe een gift, kom in actie of word donateur

Doneer nu


Start een inzamelingsactie
Wil je lokaal menstruatie producten inzamelen zoals tampons, maandverband of menstruatiecups. Super fijn dat je wilt helpen! Je mag de ingezamelde producten sturen naar: Stichting Armoedefonds, Antwoordnummer 10075, 5240 VB Rosmalen. 

Producten doneren? 
Ben je leverancier, groothandel, heb je nog een voorraad menstruatieproducten staan? Neem contact met ons op! Stuur een e-mail naar actie@armoedefonds.nl of bel naar 073-7440181. 

Organisatie aanmelden
Het Armoedefonds gaat middels een pilot menstruatieproducten beschikbaar stellen via lokale hulporganisaties en onderzoeken of er meer lokale laagdrempelige locaties zijn waar we producten kunnen neerleggen op bijvoorbeeld damestoiletten. Ben jij zo'n locatie? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar actie@armoedefonds.nl dan nemen wij contact met je op.