Close Menu

Uitgiftepunt worden?

Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. Hygiëne mag geen zorg zijn. Hygiëne moet er zijn! Ook in Nederland komt het voor dat er thuis geen geld is voor menstruatieproducten. Het Armoedefonds stelt daarom menstruatieproducten beschikbaar via laagdrempelige lokale hulporganisaties.

De lokale hulporganisaties in heel Nederland stellen producten beschikbaar. Soms via een weggeefkast of door producten beschikbaar te stellen op het damestoilet. Maar weer andere organisaties delen ze bijvoorbeeld uit tijdens een contactmoment. Zo is er een kledingbank die producten bij de balie beschikbaar stelt, een vrouwenopvang waar de producten op het toilet staan en is er een voedselbank die de producten eens per week aanbiedt aan haar vrouwelijke klanten. 

Het Armoedefonds streeft ernaar om eind 2021 ruim 200 laagdrempelige uitgiftepunten in Nederland te kunnen realiseren*. 


Hoe gaat het in zijn werk?

Neem je deel aan het project en ben je goedgekeurd als uitgiftepunt dan ontvang je een pakket met menstruatieproducten (maandverband, tampons... ). We willen vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Zo nu en dan hebben we ook menstruatiecups en wasbaar maandverband, dit is los bij ons aan te vragen, zolang de voorraad strekt. Afhankelijk van de grootte van je organisatie en het aantal meiden/vrouwen dat je denkt te kunnen bereiken, stellen we 1 of meerdere pakketten beschikbaar. De inhoud van dit pakket kan elke keer anders zijn. Als de producten op zijn, stuur je een mail naar je contactpersoon bij het Armoedefonds en dan organiseren wij een nieuwe levering. 


Uitgiftepunt worden? 

Ben jij ook zo'n locatie die laagdrempelig de producten kan aanbieden? Heb je bijvoorbeeld een weggeefkast staan of wil je de producten ter beschikking stellen op het damestoilet in het buurtcentrum? Of kun jij op een andere manier zorgen dat de menstruatieproducten  aangeboden worden aan meiden/dames die dit niet altijd zelf kunnen betalen? Stuur dan een e-mail met toelichting naar actie@armoedefonds.nl dan nemen wij contact met je op.

 *het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten is een streven en alleen mogelijk als er voldoende financiering is. Bij een grote belangstelling werken wij met een wachtlijst.