Stop menstruatie-armoede

De 16-jarige Emily staat op het punt om te vertrekken naar haar beste vriendin wanneer zij er achter komt dat ze ongesteld is en er geen tampons of maandverband meer in huis zijn. Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Het mag in Nederland niet zo zijn dat je door menstruatie-armoede bijvoorbeeld niet naar school kunt en daardoor een les, proefwerk of examen mist. Bekijk de volledige video van de 16 jarige Emily.

Gratis menstruatieproducten via MUP’s 

Het Armoedefonds is een project gestart om menstruatie-armoede een halt toe te roepen. Wij doen dit door gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen via MUP’s. MUP’s zijn uitgiftepunten voor menstruatieproducten, maar worden ook steeds vaker breder ingezet om ook andere hygiëne- en verzorgingsproducten aan te bieden aan de minima. Met al onze MUP’s bereiken wij nu zo’n 199.000 meisjes/vrouwen in Nederland. 

 

MUP worden?

Ben jij een organisatie die laagdrempelig menstruatieproducten kan aanbieden? Heb je bijvoorbeeld een weggeefkast staan binnen je organisatie of wil je de producten ter beschikking stellen op het damestoilet in het buurtcentrum of op school? Kun jij op een andere manier zorgen dat de menstruatieproducten en eventueel andere hygiëne- en verzorgingsproducten aangeboden worden aan de minima? Meld je dan aan via onderstaand formulier*. En lees ook eerst even de spelregels en voorwaarden

Voor vragen m.b.t. menstruatie-armoede of MUP’s stuur een e-mail naar actie@armoedefonds.nl of bel naar 073-3690193 (ma t/m vr tussen 09:00 en 16:00 uur). 

* bij het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten kijken we naar verschillende criteria, denk hierbij aan de soort locatie en of er voldoende spreiding is. Buitenlocaties hebben door de grote stroom aanvragen momenteel niet onze prioriteit, mits gekoppeld aan een maatschappelijke organisatie.


Samenwerkende gemeenten: 
Gemeente Achtkarspelen
Gemeente Alphen aan den Rijn
Gemeente Amsterdam
Gemeente Coevorden
Gemeente de Fryske Marren
Gemeente Den Haag
Gemeente Diemen
Gemeente Dongen
Gemeente Dronten
Gemeente Ede
Gemeente Enschede
Gemeente Geldrop-Mierlo
Gemeente Haarlemmermeer
Gemeente Halderberge
Gemeente Nieuwegein
Gemeente Nijmegen
Gemeente Noard East Fryslan
Gemeente Oostzaan
Gemeente Renkum
Gemeente Rhenen
Gemeente Sudwest Fryslân
Gemeente Tilburg
Gemeente Westerwolde
Gemeente Westland
Gemeente Weststellingwerf
Gemeente Woerden
Gemeente Wormerland
Gemeente Zaanstad
Gemeente Zutphen

Wil je als gemeente menstruatie-armoede aanpakken? Neem dan contact op met Penny van Laarhoven via 073-3690194 of stuur een e-mail naar penny@armoedefonds.nl. 

MUP aanmeld­formulier

Adres(Vereist)
Afleveradres indien afwijkend
Vraag maandverband en tampons aan: 

Neem je deel aan het project en ben je goedgekeurd als uitgiftepunt (MUP) dan krijg je toegang tot de site waar je menstruatieproducten kunt aanvragen. Afhankelijk van de grootte van je organisatie en het aantal meiden/vrouwen dat je bereikt, stellen we 1 of meerdere pakketten beschikbaar. Het Armoedefonds streeft ernaar om al haar uitgiftepunten structureel te kunnen bevoorraden. Heb je bijvoorbeeld een buitenlocatie (weggeefkastje of minibieb) dan mag je 1 doos per maand aanvragen. Ben je een grote organisatie, dan kun je maximaal 4 dozen menstruatieproducten per maand aanvragen.  Als de producten op zijn plaats je een nieuwe aanvraag. Na goedkeuring van het Armoedefonds zal de aanvraag verder worden afgewerkt.

Via de knop hieronder kun je, mits je goedgekeurd bent als MUP, producten aanvragen.