Staatssecretaris Jurgen Nobel, die over de armoedeaanpak gaat, bracht een bezoek aan het Armoedefonds. Dat betekende mooie gesprekken met lokale hulporganisaties en mensen die vanuit hun ervaring vertelden over armoede. Hierdoor konden we aangeven hoe mensen beter geholpen kunnen worden in de strijd tegen armoede. Natuurlijk staken we ook de handen uit de mouwen in onze loods.
Steeds meer werkenden in de knel
Voordat de bussen werden volgeladen met spullen, was het eerst tijd voor een rustig en goed gesprek. De staatssecretaris nam plaats aan tafel met Linda en Renate, van Vincentius Vereniging Nijmegen, en Marita van Noodfonds Amsterdam. Armoedehulporganisaties zien steeds meer hulpvragen, zeker ook van werkende mensen. Dat signaal gaven we af aan de staatssecretaris. Een ding werd al snel duidelijk: lokale hulporganisaties zijn heel hard nodig. “Het is schrikbarend hoeveel mensen er maandelijks hulp nodig hebben. Ook is er is een flinke toename onder mensen met betaald werk die bij ons komen omdat ze hulp nodig hebben. Gemiddeld zien we zo’n twaalf keer per maand een gezin bij ons komen die hun kinderen in de avond geen eten kunnen geven. Dit gebeurde vroeger niet”, vertelt Linda zorgelijk.
“Vroeger kon je een hypotheek laten draaien op één inkomen. Dat kan gewoon niet meer tegenwoordig” – Staatssecretaris Jurgen Nobel
De Staatssecretaris ziet ook dat er een grote groep werkenden is die steeds vaker moeite heeft met rondkomen. Hij vertelde in een reactie op Linda dat duidelijk is zaken veranderd zijn ten opzichte van vroeger.
Hij vult aan: “We hebben tegenwoordig te veel regelingen en verschil tussen gemeentes. Ook de hoogtes van inkomens zijn wat achterhaald in de huidige tijd. En dat is een groot dilemma: want je wil werken laten lonen, maar ook degene die dit niet kunnen niet door het ijs laten zakken”, vertelde Nobel.
De stress van het Noodfonds
De hulporganisaties vertelden daarnaast hoeveel stress het aanvragen van het Noodfonds Energie opleverde. Huishoudens met een hoge energierekening konden steun aanvragen, maar voor het noodfonds gold: ‘op = op’. Volgens Chantal van Quiet Tilburg en Hanneke van stichting Steun Je Medemens leverde dit enorm veel stress op, doordat mensen onder hoge druk een aanvraag moesten doen. Ze kwamen er namelijk niet doorheen en kregen geen contact met het Noodfonds. “Dan heb je al stress door geldzorgen en moet je ook nog om middernacht een aanvraag doen, omdat het dan rustig is”, aldus Chantal. Daarnaast kregen veel mensen die ook recht hadden op steun dit niet.
Handen uit de mouwen
Samen met de hulporganisaties zorgde de staatssecretaris dat de bussen van de hulporganisaties volgeladen werden met producten uit de loods . Tijdens het vullen van de bussen werden nog goede gesprekken gevoerd.
Zo zeiden meerdere hulporganisaties, terwijl ze de bus volladen, dat ze zich zorgen maken. Het viertal organisaties ziet namelijk het aantal hulpvragen nog steeds stijgen. “Vooral bij de groep werkenden”, vertelt een organisatie zorgelijk. Volgens Nobel is een grootschalige renovatie nodig: “we erkennen dat er een grote groep is die erbuiten valt en niet rondkomt. Het is aan ons om dit op te lossen.”