vrijdag 8 maart 2024

Armoedefonds opent 2.000e uitgiftepunt voor menstruatieproducten in strijd tegen menstruatiearmoede

Op Internationale Vrouwendag opent Stichting Armoedefonds het 2.000e Menstruatieproducten Uitgiftepunt in Nederland. Bij de uitgiftepunten, ook wel MUP’s genoemd, worden maandverband en tampons maar ook menstruatieondergoed en menstruatiecups gratis aangeboden aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Tekort aan menstruatieproducten

In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Daardoor missen zij lessen op school, gaan ze niet sporten of moeten ze noodgedwongen maandverband hergebruiken. “Menstruatiearmoede heeft een groot effect op het dagelijks leven van mensen. Als je moet kiezen tussen een maaltijd voor je kinderen of menstruatieproducten, kiezen mensen vaak voor eten. Je wordt gedwongen in te leveren op je persoonlijke hygiëne, terwijl menstruatieproducten een basisbehoefte zijn.” aldus Lotte Meerhoff, woordvoerder van het Armoedefonds.

Internationale Vrouwendag

Het Armoedefonds ziet de vraag naar maandverband en andere hygiëneproducten groeien. Soms moeten lokale hulporganisaties mensen met lege handen naar huis sturen, aldus de organisatie. Dat het Armoedefonds het 2.000e uitgiftepunt op Internationale Vrouwendag opent is daarom geen toeval. Penny van Laarhoven, verantwoordelijke voor de MUP’s: “Vrouwen worden geconfronteerd met extra kosten wanneer ze menstrueren. Voor een vrouw in armoede is dat niet altijd te betalen. Door de menstruatieproducten via MUP’s beschikbaar te stellen, wordt voorkomen dat vrouwen een periode in de maand het huis niet uit kunnen of durven.”

Het uitgiftepunt

De uitgiftepunten bevinden zich in buurthuizen, bibliotheken, scholen en bij maatschappelijke organisaties. Hiermee worden meer dan 165.000 vrouwen en meisjes door heel Nederland geholpen. Maar uitbreiding blijft nodig. “Er is een grote groep die nog geen toegang heeft tot gratis menstruatieproducten omdat er nog niet in elke gemeente een MUP is. Menstruatieproducten zijn geen luxe maar een basis om deel te nemen in de samenleving. De steun van gemeentes en overheid blijft nodig om in elke gemeente een uitgiftepunt te realiseren.”, aldus het Armoedefonds.

 
Menstruatieproducten zijn geen luxe maar een basis om deel te nemen in de samenleving.

Kom in actie

Wil je ook in actie komen? Het Armoedefonds is enorm blij met de steun van mensen die doneren. Daarnaast kun je zelf een actie starten tegen menstruatiearmoede door producten in te zamelen en naar het Armoedefonds te sturen. Ook blijft de steun van gemeentes nodig. Vraag daarom bij jouw gemeente of er al een MUP is. 

Volg armoedefonds op social media