Close Menu

Armoede achter de voordeur

 


Waar denkt u aan bij armoede in Nederland? Wij vroegen het op straat. De meeste reacties: bedelaars, daklozen en zwervers. Ook deze reactie kwam voorbij: 'Armoede? Dat hebben we hier niet in Nederland'. Maar wat als wij u vertellen dat bijna 1 miljoen mensen in Nederland geldzorgen hebben? En dat ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens ernstige financiële problemen ervaren? 

Er rust een taboe op armoede in Nederland. Het is voor veel mensen moeilijk om te praten over hun problemen. Mensen wachten gemiddeld 5 jaar voordat zij hulp zoeken. Een kleine betalingsachterstand kan in deze periode oplopen tot een enorme schuld. 

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemand zijn leven. Armoede zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op de woonsituatie  en de gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede. Mensen die leven in armoede kunnen minder goed meedoen in de maatschappij. 

Hoe is het om in armoede te leven in Nederland? Hieronder leest u enkele aangrijpende verhalen. Dankzij deze mensen die hun persoonlijke verhaal willen delen, hopen we het taboe in Nederland te kunnen doorbreken. Kijk goed om u heen en help waar u kan. Op de website www.hulpbijarmoede.nl 

Gerelateerd nieuws