maandag 15 april 2024

Interview met demissionair minister voor armoedebeleid Carola Schouten

De afgelopen jaren heeft minister voor Armoedebeleid, Carola Schouten, onder andere tijdens werkbezoeken, met eigen ogen gezien hoe armoede eruitziet in ons land. Met het Armoedefonds blikt ze terug op de afgelopen twee jaar als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

Iedereen kan in armoede terechtkomen
Minister Schouten vertelt: “Wat ik heb gezien, raakte mij enorm. De verhalen achter de cijfers. De mensen, wat zij meemaken. Dat je bij mensen thuiskomt die niets meer hebben. Gezinnen die niet weten of zij ’s avonds wel eten op tafel kunnen zetten voor hun kinderen. Voor deze kinderen is de impact zo groot, want deze situatie is bepalend voor de rest van hun leven.” De minister geeft aan dat de lijn om in armoede terecht te komen dun is en dat iedereen dit kan overkomen. “Er zijn zoveel oorzaken en gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat iemand plots ‘kopje onder’ gaat. Mensen die het ogenschijnlijk nog rooien, maar door een scheiding in de problemen terechtkomen. Of mensen die hun baan kwijtraken of met een eigen zaak die in zwaar weer komt.”

Mensen in armoede blijven vaak onder de radar van de overheid

Telkens je verhaal moeten vertellen
De demissionair minister ziet dat veel mensen de armoederegelingen niet goed weten te vinden. De minister vindt dat de overheid zich proactiever op moet stellen. Het ministerie werkt daarom aan een stelsel waarbij mensen zich niet telkens opnieuw moeten melden, maar waarbij organisaties juist ook mensen kunnen benaderen. “Tijdens een van mijn werkbezoeken sprak ik een vrouw die in tranen aangaf zo moedeloos te zijn van het telkens opnieuw aankloppen en het vertellen van haar verhaal. ‘Ik kan het niet meer’, zei deze vrouw. En daarom is het zo belangrijk dat we het verhaal omdraaien en als overheid de brug weten te slaan naar deze mensen.”

We moeten niet wachten tot de mensen zich melden, dan is het vaak al veel te laat.

De kracht van lokale initiatieven
De minister benadrukt dat zij daarbij niet zonder de lokale organisaties kan. “Ik heb de meest hartverwarmende initiatieven gezien. Organisaties, groot en klein, mensen die elkaar helpen. Daar gaat zo veel kracht vanuit. We zien dat mensen in armoede vaak onder de radar van de overheid blijven. Maar die organisaties weten vaak wel contact te leggen. Zij zien én bereiken die mensen en doen mooi werk. Wij, als overheid, hebben deze organisaties hard nodig. Want wij kunnen wel werken aan allerlei plannen voor signalering en voor regelingen, maar het kan goed zijn dat er hele groepen mensen niet in beeld zijn. Vaak hebben deze hulporganisaties ogen en oren die wij niet hebben en weten zij deze mensen wel te vinden.”

Iedereen is nodig in de strijd tegen armoede.

Bezoek aan Armoedefonds
Carola Schouten bracht tijdens haar periode als minister ook een bezoek aan het Armoedefonds, waar zij met lokale hulporganisaties in gesprek ging. “Ik vond het hartverwarmend om te zien en te horen wat zij doen. Als overheid kunnen we dit werk alleen maar aanmoedigen en ervoor zorgen dat deze organisaties in hun kracht blijven staan. We moeten zorgen dat deze vorm van hulpverlening zo laagdrempelig mogelijk blijft.”

Dit artikel is een ingekorte versie van het interview met demissionair minister Schouten in de eerste editie van het magazine Arm in Arm. Het gehele interview lees je hier.

Volg armoedefonds op social media