dinsdag 6 september 2022

Geslaagd!!! Ik ben trots op mezelf, dat het is gelukt!

Mohamed (19 jaar) heeft zijn diploma behaald. Jan Tielemans, vrijwilliger bij Voedselbank Aalst-Waalre leerde Mohamed en zijn moeder, broer en zusjes goed kennen in de jaren dat ze nu in Nederland zijn. “Mohamed en zijn broer hebben keihard gewerkt en zijn nu geslaagd voor het VMBO theoretische leerweg, beter bekend als de MAVO”, vertelt Jan. Hij is trots op de jongens. “De familie is al enkele jaren bij de Voedselbank en zij hebben het niet breed. De Schoolspullenpas van het Armoedefonds kwam bij dit gezin heel erg goed van pas!”

Vijf jaar terug kwam Mohamed met zijn moeder, broer en zusjes vanuit Syrië naar Nederland. “In het begin was het moeilijk met de taal”, vertelt hij. Al snel ging Mohamed naar de middelbare school, waarvoor hij allerlei schoolspullen nodig had. “Met de Schoolspullenpas heb ik bijna alles wat ik nodig had kunnen kopen; schriften, pennen, potloden noem maar op. Het was fijn dat er mensen waren die ons in die tijd hebben geholpen. Jan heeft mij en ook mijn broer geholpen met de aanpak van werkstukken en het tolken bij mentorgesprekken.” Toen Mohamed gebeld werd door school met de boodschap “Je bent geslaagd” kon hij het eerst niet geloven: “Ik was eigenlijk verbaasd. Tijdens de examens had ik het gevoel dat het niet zo goed ging. Ik zei: U maakt een grapje!” Maar de docent antwoordde: Nee, je bent geslaagd met een mooie cijferlijst. Ik was trots op mezelf, want het is een prestatie!” Mohamed is nog niet klaar met school. Zijn volgende stap is de HAVO, want hij wil graag Geneeskunde of Techniek studeren na de middelbare: Ik vind het zélf leuk om iets te bereiken. Ik doe dat niet voor anderen.”

Jan vindt het mooi om de jongens van een afstand te volgen, maar neemt hen af en toe ook mee in de Nederlandse tradities. “Toen de jongens beiden gehoord hadden, dat ze geslaagd waren, ben ik meteen naar hen toe gegaan. Ze wisten eigenlijk niet hoe ze hun blijdschap vorm moesten geven. Ik heb hen verteld wat Nederlanders doen, als ze geslaagd zijn. Wij zijn daar te bescheiden voor…werd gezegd. Ik ben naar de winkel gefietst en ik heb twee vlaggen gekocht. Nu bijna twee maanden later, hangt de vlag nog steeds buiten met een boekentas eraan!” Mohamed lacht: “Ik kom uit een serieuze familie, maar wij houden ook wel van een feestje.” Daarna weer hard aan het werk, want met een bijbaantje kon Mohamed deze vakantie wat geld verdienen. Ondanks dat hij nog niet goed weet, wat hij later wil worden, blijft zijn motto: Hard werken om doelen te bereiken. Want: “ik wil wat te bieden hebben om plannen te maken over een gezin”. Mohamed, van harte gefeliciteerd met jouw diploma! We hebben bewondering voor de gedrevenheid die jij en je broer laten zien!!

Volg armoedefonds op social media