maandag 29 januari 2024

Menstruatiearmoede aanpakken met gemeente Breda

Stichting Armoedefonds gaat samen met gemeente Breda de strijd aan tegen menstruatiearmoede. Dankzij de samenwerking openen verschillende nieuwe MUP’s in Breda.

Door een nieuwe samenwerking met gemeente Breda kan het Armoedefonds nieuwe Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’s) openen in de gemeente. Tijdens een feestelijke opening werd de nieuwste MUP bij Stichting Inloop de Verbinding geopend. De nieuwe MUP biedt gratis menstruatieproducten zoals maandverband en tampons voor hen die het financieel moeilijk hebben.

“Dit is een plek die veel bezocht wordt door mensen met beperkte financiële middelen.”

– Loes Roelofs, De Verbinding

Wethouder Marike de Nobel opende de MUP. Ze benadrukt het belang van het voorkomen dat kinderen door gebrek aan geld geen toegang hebben tot menstruatieproducten: “Je ziet dat jonge meiden uit gezinnen waar deze producten niet in huis zijn, soms een week niet naar school gaan. Dat willen we voorkomen.”

Dankzij de samenwerking met gemeente Breda werkt het Armoedefonds toe naar zo’n twintig MUP’s in Breda. Hiermee wil het Armoedefonds het taboe rondom dit onderwerp doorbreken en zorgen dat iedereen die menstrueert toegang heeft tot menstruatieproducten. Wethouder De Nobel benadrukt dat het Armoedefonds en de gemeente financieel bijdragen aan dit initiatief, omdat het een groeiend probleem is dat gezondheidsproducten zoals menstruatieproducten voor sommige mensen onbetaalbaar zijn. De MUP’s worden bevoorraad door het Armoedefonds, en mensen kunnen natuurlijk ook altijd ter plekke doneren.

Wil je een bijdrage leveren en zorgen dat menstruatieproducten voor iedereen toegankelijk zijn? Steun het project om menstruatiearmoede aan te pakken via deze link.  

Volg armoedefonds op social media