maandag 20 juni 2022

Studenten in actie tegen menstruatie-armoede!

Studenten Isa en Vera volgen de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid aan Aventus MBO in Apeldoorn en zijn in actie gekomen tegen menstruatie-armoede! De aanleiding, de resultaten van hun enquête-onderzoek binnen hun school. “Nadat we spraken over armoede en hoe duur menstruatieproducten zijn, hebben we een enquête-onderzoek opgezet binnen de Musschenbroekstraat Apeldoorn. Dit was begin schooljaar 2021-2022. We kregen meer dan 100 reacties en schrokken enorm van de ingevulde antwoorden”, vertelt studente Vera met een knikkende Isa naast haar. Beide Aventus-studenten zijn eerstejaars aan de HTV opleiding van de Musschenbroekstraat in Apeldoorn. “Verschillende studenten gaven aan dat ze te weinig geld hebben en moeten kiezen tussen een eerste levensbehoefte of menstruatieproducten. Dat hadden we niet verwacht en gaf ons die drijfveer om een inzamelingsactie op te zetten om de MUP-kastjes gevuld te houden”, vervolgt Isa.

In maart zijn de MUP-kastjes op verschillende Aventus locaties geplaatst in samenwerking met Stichting Armoedefonds. Medewerker Aventus Saskia vertelt: “Om deze kastjes gevuld te houden, zijn we afhankelijk van Stichting Armoedefonds. Met inzamelingsacties van bijvoorbeeld studentes Vera en Isa zijn we voor even wat minder afhankelijk van het Armoedefonds. Dan kan de Stichting hun producten ook weer ergens anders plaatsen.”

Het Armoedefonds is ontzettend trots op Isa en Vera, zij weten niet alleen het taboe rondom ‘menstruatie’ bespreekbaar te maken op school maar zetten ook nog eens de hele school in de actie modus!

Volg armoedefonds op social media