Close Menu

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Donateur

Huis-aan-huis voorlichting

 

Algemene vragen

Ik heb financiële hulp nodig, kan ik bij Stichting Armoedefonds terecht?

We geven geen individuele steun, omdat iedere vraag heel specifiek is en we geloven in de kracht van lokale organisaties die de persoonlijke situatie van het individu kennen en daar de hulp op afstemmen. Het Armoedefonds ondersteunt alleen plaatselijke organisaties die zich bezig houden met directe armoedebestrijding. De website Hulpbijarmoede.nl brengt hulpzoekende en hulporganisaties samen. Vul je postcode of woonplaats in en krijg een overzicht van hulporganisaties in de buurt. Bezoek de website van een lokale hulporganisatie en kijk wat ze voor u kunnen betekenen.

Welke projecten ondersteunt Stichting Armoedefonds?

Ons doel is het bestrijden van armoede, door het financieel ondersteunen van lokale organisaties die actief zijn op het gebied van armoedebestrijding. Het Armoedefonds ondersteunt alleen directe en concrete hulp. Geen wetenschappelijk onderzoek, symposia en congressen, beleidsplannen, boeken, documentaires etc. Een overzicht van gesteunde initiatieven vindt u op onze website. 

Onze organisatie heeft financiële steun nodig voor een project of activiteit, kan Stichting Armoedefonds helpen?

Heeft uw organisatie behoefte aan steun voor een activiteit of nieuw project? Misschien kan het Armoedefonds u helpen. Het is de overtuiging van het Armoedefonds dat alleen lokaal, zo veel mogelijk in direct contact met de armoede-doelgroepen, effectieve resultaten geboekt kunnen worden. Past u in dat profiel? Lees dan deze pagina’s aandachtig door voor u een aanvraag indient.

Kan ik Stichting Armoedefonds steunen met goederen, zoals kleding of speelgoed?

Nee, Stichting Armoedefonds neemt geen goederen aan. Wij bieden alleen financiële ondersteuning aan organisaties die zich richten op armoedebestrijding. Informeer in uw gemeente waar u goederen kunt schenken. Er zijn vele initiatieven en organisaties zoals een voedsel-, speelgoed- of kledingbanken. Maar ook kringloopwinkels die uw goederen graag innemen.

Heeft Stichting Armoedefonds de ANBI-status?

Stichting Armoedefonds is door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Wij betalen daarom geen belasting over bijdragen die wij ontvangen en de plaatselijke organisaties die wij financieel steunen hoeven geen belasting te betalen over onze bijdrage. U vindt ons ook op de site van de Belastingdienst (anbi nr. 851609144).

Ontvangen de bestuursleden van Stichting Armoedefonds een vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden?

Bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurstaken. Stichting Armoedefonds heeft per 1 januari 2019 een medewerker in dienst. Waar nodig zijn er voor overige werkzaamheden deskundige medewerkers op afroep beschikbaar, zodat er geen onnodige (overhead)kosten worden gemaakt.

Waar vind ik de jaarrekening?

De jaarrekening en het beleidsplan van Stichting Armoedefonds kunt u hier vinden.

Heeft Stichting Armoedefonds een CBF-Erkenning?

Stichting Armoedefonds is een Erkend Goed Doel. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen de Erkenning krijgen. Zo kunt u ervan uitgaan dat Erkende Goede Doelen daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro, verantwoording afleggen en zich onafhankelijk laten controleren. Bekijk ons CBF-Erkenningspaspoort. 

Waar kan ik een klacht indienen?

U kunt uw klacht over Stichting Armoedefonds, van welke aard ook, aan ons doorgeven. U kunt een e-mail sturen naar info@armoedefonds.nl of bellen naar 073-7440181 (op werkdagen van 09:00 tot 16:30 uur bereikbaar) of het klachten formulier invullen. U kunt ook een brief sturen naar: Stichting Armoedefonds, Sportlaan 18 A, 5242 CR Rosmalen.

Op uw klacht wordt uiterlijk binnen 5 werkdagen na ontvangst gereageerd. Mocht dit niet haalbaar zijn krijgt u van ons bericht. Klik op de link voor meer informatie over de klachtenregeling

Kan ik voor Stichting Armoedefonds collecteren?
Het is niet mogelijk om met een collectebus op straat geld op te halen. Wel kunt u een ONLINE collectebus aanmaken via digicollect, deze online collectebus kunt u delen met uw vrienden, familie, collega's en kennissen via Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, e-mail en WhatsApp. 
 

Donateur

Ik wil Stichting Armoedefonds steunen, hoe kan ik dit doen?

Wilt u het Armoedefonds voor langere tijd steunen? Word dan donateur. U kunt ons ook steunen met een eenmalige donatie. U kunt ook direct een project ondersteunen

Ik wil anoniem doneren

Wilt u graag een bijdrage leveren maar niet uw gegevens opgeven? U kunt anoniem doneren via Geef.nl

Ik zie dat ik voor minimaal 5 euro per maand kan steunen? Kan ik ook met een lager bedrag per maand steunen?

Ja dat is mogelijk, u kunt zich inschrijven als donateur via het inschrijfformulier, een bedrag naar keuze selecteren of zelf een bedrag invullen, welke minimaal 2,50 euro moet zijn. Bent u al donateur en wilt u uw donatiebedrag verlagen? Neem hiervoor contact met ons op via donateurs@armoedefonds.nl of bel naar (073) 69 11 229 op werkdagen tussen 10:00 - 16:00 uur. 

Hoe informeert Stichting Armoedefonds haar donateurs over de besteding van de ontvangen financiële bijdragen?

Stichting Armoedefonds geeft een aantal keer per jaar een (e-mail)nieuwsbrief uit. Donateurs ontvangen automatisch deze nieuwsbrief. Wilt u op de hoogte blijven van het actuele nieuws? Abonneer u dan op onze digitale nieuwsbrief, onderaan deze pagina kunt u zich inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief. U kunt ook vriend van ons worden op Facebook en ons volgen op Twitter.

Hoe geef ik een wijziging door?

Is uw adres gewijzigd, heeft u een nieuw rekeningnummer of e-mailadres of wilt u uw maandelijkse bijdrage veranderen? Stuur een e-mail naar donateurs@armoedefonds.nl vermeld daarbij uw naam en adres waarmee u bij ons bekend bent en geef aan welke gegevens u wilt laten wijzigingen.

Hoe kan ik mijn donateurschap stopzetten?

Wanneer u zich wilt afmelden als donateur van Stichting Armoedefonds, dan kunt u dit doen door:

  • een e-mail te sturen naar donateurs@armoedefonds.nl Vermeld alstublieft uw naam en adres en dat zich wilt afmelden.
  • ons te bellen op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 uur via telefoonnummer: (073) 69 11 229.
  • stuur een brief naar: Stichting Armoedefonds, Sportlaan 18 A, 5242 CR Rosmalen. Vermeld alstublieft uw naam en adres en dat u zich wilt afmelden.

 

Huis-aan-huis voorlichting

Waarom doet Stichting Armoedefonds aan huis-aan-huis voorlichting?

Voor Stichting Armoedefonds is voorlichting geven aan huis of op straat van groot belang. Als startend fonds moeten wij mensen vertellen over armoede. Op Armoede rust een taboe en dat willen wij doorbreken om adequate hulp te kunnen (laten) geven en te kunnen (laten) zoeken.  U zult zien dat bij onze huis aan huis activiteiten voorlichting en werving van donateurs hand in hand gaan. Dit is normaal voor goede doelen en richtlijn 650 art 325 van de jaarverslaglegging voorziet daar ook in. Stichting Armoedefonds ontvangt geen subsidies en is een onafhankelijke stichting. Structurele donateurs die via huis-aan-huis bezoeken binnen komen helpen ons onze activiteiten uit te voeren.

Hoe herken ik de mensen van Stichting Armoedefonds?

De mensen van Stichting Armoedefonds bezoeken diverse wijken in Nederland, zij kunnen zich legitimeren, dragen een pasje of jas van Stichting Armoedefonds, hebben voorlichtingsmateriaal en officiële machtigingsformulieren (of een tablet) bij zich.

Ik heb aan de deur een machtiging toegezegd en ben donateur geworden, wat gebeurt er nu?

U ontvangt mogelijk binnen 1 week een welkomstgesprek waarin wij uw gegevens controleren. Vervolgens sturen wij u een bevestiging per post waarmee we u verwelkomen als donateur van Stichting Armoedefonds. Mochten wij u telefonisch niet kunnen bereiken ontvangt u binnen 3 weken de bevestiging per post.

Ik heb een machtiging toegezegd en ben donateur geworden, zit ik er nu aan vast?

We hopen dat u Stichting Armoedefonds wilt steunen met een maandelijkse bijdrage voor langere tijd. U kunt uw donateurschap op elk gewenst moment stop zetten, neem hiervoor contact met ons op. U kunt ons bellen op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 uur via telefoonnummer (073) 69 11 229 of stuur een e-mail naar donateurs@armoedefonds.nl met uw naam en adresgegevens.

Waarom staat Stichting Armoedefonds niet in het collecterooster van mijn Gemeente?

Bij veel Gemeenten is geen ventvergunning nodig om actief te zijn voor huis-aan-huis bezoeken. Daarom kunnen wij actief zijn in de gemeente, zonder dit te hoeven melden. Hierbij worden wij dus ook niet opgenomen in het collecterooster (bij een collecte haalt men met een collectebus contant geld op, dat doet Stichting Armoedefonds niet).

Lopen jullie met een collectebus op straat?

Nee, Stichting Armoedefonds haalt geen contant geld op langs de deuren, wij collecteren niet met een collectebus op straat. Helaas is onze naam onlangs wel voor deze praktijken gebruikt. Wij betreuren het zeer dat er mensen zijn die misbruik maken van onze naam en uw vrijgevigheid. Wij adviseren geen geld te geven en de politie in te schakelen.

Stichting Armoedefonds verkoopt geen kaarten of andere spullen aan de deur

Stichting Armoedefonds verkoopt geen goederen aan de deur. Helaas is onze naam onlangs wel voor deze praktijken gebruikt. Wij betreuren het zeer dat er mensen zijn die misbruik maken van onze naam en uw vrijgevigheid. Wij adviseren geen geld te geven en de politie in te schakelen.