maandag 1 juli 2024

Brabantse hart in aktie: een kledingwinkel voor mensen met geldzorgen

“Geld maakt niet gelukkig maar is wel handig. Lieve mensen maken je gelukkig.” Dat staat op een kaartje dat ik bij binnenkomst te zien krijg. Het is precies de sfeer die heerst bij Brabantse hart in aktie, een kledingwinkel voor mensen met geldzorgen.

Bij de winkel staan inmiddels ruim 500 mensen ingeschreven en dat aantal blijft groeien. “We schrijven elke week nieuwe mensen in. Er komen nu ook veelal vluchtelingen bij”, vertelt een van de vrijwilligers.

Het is zo nodig. Soms komen we aan en dan staan mensen al in de rij.

Laagdrempelig
De winkel is laagdrempelig: als je hulp nodig hebt, krijg je die meteen. Elke maand ben je welkom, ook zonder afspraak. Dan mag je vijf kledingstukken uitkiezen en eens in de drie maanden schoenen en een jas. “Daarnaast delen we via het Armoedefonds ook menstruatieproducten uit. De vraag hiernaar is groot; de producten zijn vaak snel op.”

Als een winkel als deze niet langer nodig is omdat mensen genoeg centen hebben, dan is dat een godsgeschenk.

Niet alleen mensen met geldzorgen, maar ook mensen met een middeninkomen kunnen hier terecht. Zij kunnen voor een lage prijs kleding kopen. “Want ook werkenden en ZZP’ers zitten zo vaak tegen het randje.”

De winkel
In de winkel hangt ontzettend veel kleding. Veel komt binnen na wervingsacties in de buurt of door op sociale media mensen te vragen om kleding te doneren. Bijvoorbeeld via grote Facebookpagina’s uit de stad. Alle kleding is gedoneerd, maar dat betekent niet dat alles tweedehands is. Ook nieuwe kleding wordt gedoneerd. Het moet een echte kledingwinkel zijn, compleet met mandjes en al. “Er zijn dames die hier een hele zaterdagmiddag zijn. Die kunnen gewoon niet kiezen.”

Ook tijd voor een gesprek
De sociale functie van Brabantse hart in aktie is minstens zo belangrijk. “Mensen moeten soms hun verhaal kwijt en daar nemen onze  vrijwilligers de tijd voor. Dat is zo belangrijk.”

Het bedankkaartje van een van de klanten dat ik op het begin las, eindigt passend: “En met zulke mensen heb je ook niet veel geld nodig.”

Help ook mee!

Stichting Armoedefonds ondersteunt organisaties als Brabantse hart in aktie. Wil je ook meehelpen? Doneer en help mensen met geldzorgen.

Heb je hulp nodig? Je vindt Brabantse hart in aktie op de Geert van Woustraat 91 in Den Bosch. Op www.hulpbijarmoede.nl vind je hulporganisaties bij jou in de buurt. 

Volg armoedefonds op social media