donderdag 23 mei 2024

Kamerlid Inge van Dijk (CDA) op bezoek bij het Armoedefonds

Tweede Kamerlid voor het CDA, Inge van Dijk, bracht een bezoek aan het Armoedefonds. We bespraken de resultaten van ons nieuwste onderzoek en maakten een rondje door het magazijn waar vandaan het Armoedefonds producten uitgeeft aan lokale armoedehulporganisaties. Een bezoek aan het Armoedefonds is nooit compleet zonder een bezoek aan een lokale armoedehulporganisatie.

Daarom brachten we een bezoek aan de Kleding- en Speelgoedbank Den Bosch. Titus en Merit leiden ons rond. Ze vertellen over de schaamte die mensen voelen. Titus: “Mensen die langskomen vragen dan of ze achterom mogen lopen zodat niet opvalt dat ze hier komen. Gelukkig zijn onze vrijwilligers ontzettend mensgericht. Het wordt met liefde gedaan. De vrijwilligers zijn goud.”

Mensen die langskomen vragen dan of ze achterom mogen lopen zodat niet opvalt dat ze hier komen.  

De resultaten van het onderzoek van het Armoedefonds laten zien dat de helft van de hulporganisaties een stijging in het aantal hulpvragen ziet. Dat beeld herkent de Kleding- en Speelgoedbank. “Dit geldt voor ons net zo, al doen we onze uiterste best om de wachttijd te minimaliseren door bijvoorbeeld ook geregeld op de woensdagavond open te gaan.” Kamerlid Inge van Dijk ziet het belangrijke werk: “Geen kind kiest voor armoede, het werk van deze organisaties is daarom heel belangrijk.”

Merit vertelt over het belang van nieuwe kleding. “Ik voel me weer mens” had een vrouw na het ontvangen van een nieuwe jurk gezegd. Drie keer per jaar kunnen de klanten een afspraak maken. Naast nieuwe sokken en ondergoed kunnen ze uit de schappen verschillende soorten kleding uitzoeken. Dat is helemaal gratis. Merit zegt: “We zijn een winkel zonder kassa. En dat is belangrijk want iedereen verdient goede kleding. Als je er leuk uitziet, dan voel je je ook zo.”

Iedereen verdient goede kleding. Als je er leuk uitziet, dan voel je je ook zo.

Volg armoedefonds op social media