maandag 8 april 2024

Een kijkje bij Quiet Tilburg: matrassen en een klusteam

“Quiet Tilburg maakt lawaai voor stille armoede.” Dat is wat ik van tevoren op de website lees. Zodra ik binnenkom wordt dit op een positieve manier bevestigd. Want al lachend word ik begroet met koffie en lekkernijen. Het is vroeg, maar er is al een goed gesprek gaande. Ik voel me meteen welkom; de koffieruimte van Quiet Tilburg voelt als een echte huiskamer. Maar ze doen meer dan dat!

Samenkomen én passende uitjes
Naast de huiskamer verzacht Quiet armoede door geluksmomentjes te geven. Noortje leidt me rond en vertelt over haar werk: “Lokale sponsors vragen we om te doneren waar zij goed in zijn. Zo biedt een kapper een gratis knipbeurt, een fotograaf een VIP-fotoshoot en de Beekse Bergen een volledig verzorgd dagje uit.” Via een app zorgt ze ervoor dat de uitjes bij de juiste doelgroep terecht komen en dat elke member evenveel uitjes aangeboden krijgt.

Op zoek naar matrassen
Daarnaast gaat Noortje actief op zoek naar dat waar members behoefte aan hebben. Laatst kwam de vraag voor nieuwe matrassen van members die op de bank slapen of kinderen die een bed delen. Dan gaat ze gelijk aan de slag, op zoek naar fondsen en donateurs die Quiet willen ondersteunen. “Het geld bij elkaar krijgen was veel werk. We hadden namelijk 451 aanvragen en de ambitie om in 12 maanden iedereen een matras te kunnen geven. We zijn al een heel eind!”.

Mensen in armoede zijn vaak veel thuis omdat ze niet volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Zij verdienen een fijne woonplek.

Klusteam
Noortje vertelt dat ze niet zonder de vrijwilligers kunnen. Die helpen bijvoorbeeld met het rondbrengen van de matrassen maar ook in het klusteam. “Veel gezinnen hebben de wens dat er in huis klusjes gedaan worden. De vrijwillige helpers gaan langs bij mensen om hun huis op te knappen. Een likje verf, opruimen, nieuwe lampen of afgebladderd behang afhalen en nieuw behang aanbrengen.” Als ik vraag naar het belang hiervan, zegt ze: “Mensen in armoede zijn vaak veel thuis omdat ze niet volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Zij verdienen een fijne woonplek.”

Met een glimlach loop ik weer naar buiten. Wat een fijne plek!

Maak dit soort initiatieven mogelijk  

Met een bijdrage van het Armoedefonds kan het klusteam van Quiet Tilburg nieuwe materialen kopen om huizen op te knappen en voor mensen een thuis te creëren. Dankzij donaties steunt het Armoedefonds lokale hulporganisaties door heel Nederland. Steun elkaar en doneer aan het Armoedefonds.

Volg armoedefonds op social media