zondag 17 oktober 2021

Menstruatie-armoede: Al meer dan 230 MUP’s in Nederland; aantal aanvragen afgelopen maanden verdubbeld

Menstruatie-armoede: Al meer dan 230 MUP’s in Nederland; aantal aanvragen afgelopen maanden verdubbeld

Stichting Armoedefonds wordt de laatste weken overstelpt door aanvragen van hulporganisaties om uitgiftepunt van gratis menstruatieproducten (MUP) te worden. Via de MUP’s worden menstruatieproducten verstrekt aan jonge meiden en vrouwen die in armoede leven. Vandaag, op Wereldarmoededag vraagt het Armoedefonds aandacht voor menstruatie-armoede in Nederland. “Hygiëneproducten zijn geen luxe, maar moeten voor iedereen beschikbaar zijn.”

Het Armoedefonds zet alle zeilen bij. In korte tijd heeft zij 236 MUP’s gerealiseerd, waarmee bijna 20.000 jonge meiden en vrouwen structureel worden ondersteund. Door de enorme stijging van het aantal aanmeldingen in de laatste weken, heeft het Armoedefonds nu wat meer tijd nodig. “Waar we voorheen een nieuwe MUP binnen 1 a 1,5 week een eerste doos producten konden toesturen, moeten we nu even pas op de plaats maken”, vertelt Irene Verspeek van het Armoedefonds. “Steeds meer organisaties zien hoe belangrijk het is dat iedere vrouw die ongesteld wordt, kan beschikken over menstruatieproducten.” Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt.

Eén van de MUP’s is Stichting Buurthulp in Amsterdam-Noord. Esmeralda Jongmans kent de schrijnende voorbeelden vanuit haar directe omgeving. “Ik hoor over meiden die soms wel twee dagen met één verbandje rondlopen”, aldus Esmeralda Jongmans van Stichting Buurthulp. De stichting merkt dat mensen steeds vaker in de knel komen en hierdoor bezuinigen op hygiëne. Ze is bang dat dit met de stijging van de energieprijzen de komende tijd nog meer zal gebeuren. “De mensen die ik help, zijn nu al angstig wat er de komende maanden gaat gebeuren.”

Steeds meer mensen komen in actie!
Het Armoedefonds kan het niet alleen. De stichting is blij dat steeds meer mensen, bedrijven en organisaties in actie komen om hygiëneproducten in te zamelen. Bijna dagelijks ontvangt het Armoedefonds pakketten en pakketjes menstruatieproducten. Ook andere hygiëne-en verzorgingsproducten kan het Armoedefonds goed gebruiken. “Wij zitten te springen om incontinentiemateriaal, luiers, deodorant, tandpasta en tandenborstels”, aldus Irene Verspeek. Onlangs mocht de stichting een grote donatie maandverband van Young Soroptimists uit Amsterdam in ontvangst nemen. Eveline Verbeek van de Young Soroptimists Amsterdam: “ Wanneer mensen geen geld meer hebben om dit soort hygiënische producten te kopen, dan zijn ze wel heel arm.”

Mensen die ook willen meehelpen, kunnen producten opsturen naar het Armoedefonds via volgend adres:
Stichting Armoedefonds
Antwoordnummer 10075
5240 VB Rosmalen.
 

Natuurlijk kun je ook een lokale MUP ondersteunen met producten.

 

Volg armoedefonds op social media