donderdag 22 februari 2024

Pasta, broodbeleg of liever koffie? Bij de Voedselbank-winkel kun je zelf kiezen

Welzijn Scheveningen helpt inwoners van Scheveningen met van alles en nog wat. Van jeugdwerk tot activiteiten tegen eenzaamheid. Van een gratis of goedkope kapper tot hulp bij geldzaken. Van een kledingbank tot fietsreparaties. En van een buurtwasserette tot Voedselbankwinkel Schappelijk.

Die Voedselbankwinkel is 10, nee 100 keer, beter dan kratten met producten. Nu kan ik de spullen kiezen die ik echt nodig heb.”

– Aldus een van de klanten van de Voedselbankwinkel

In de winkel kunnen mensen zelf de producten uitzoeken die ze nodig hebben. Medewerkers van de Voedselbankwinkel vertellen: “Alle producten hebben een prijs en elke week krijgen mensen een tegoed op een pasje. Daarmee kun je je eigen producten kiezen.” Brood en groente en fruit mogen mensen gratis in hun mandje leggen. “Ook krijgen we maaltijden die over zijn van restaurants. Mensen staan daarvoor in de rij.” 

De medewerkers waarmee we spreken benadrukken het belang van de eigen keuze. Mensen gooien anders mogelijk eten weg als ze teveel van een bepaald product krijgen en hebben weer tekorten aan andere producten. De Voedselbankwinkel krijgt vier gezinnen per week erbij. Dat kunnen ze bijbenen door op tijd spullen in te zamelen. “We merken dat producten als wasmiddelen, tandenborstels en tandpasta hard nodig zijn. Dat zijn dure producten. Door de tekorten voelt dat bijna als een luxeproduct terwijl het eigenlijk een basisbehoefte is.”  

In de hal spreken we met een jonge vrouw. Ze vertelt: “Ik zit in de schuldhulpverlening. Sinds kort kom ik door nieuwe regels niet meer in aanmerking voor de Voedselbank. Heel eerlijk, er zijn dagen dat ik zonder eten zit.” De medewerker van de Voedselbankwinkel geeft aan er meteen achteraan te gaan. Want dat laten ze niet gebeuren. 

Wil jij dit soort initiatieven ook mogelijk maken?   

Dankzij het Armoedefonds kon de winkel nieuwe koel- en vrieskasten kopen. Met donaties steunt het Armoedefonds lokale hulporganisaties door heel Nederland.  Draag ook je steentje bij en doneer aan het Armoedefonds. Samen strijden we tegen armoede.  

Volg armoedefonds op social media