Close Menu
1 december 2019
3 jaar lang leven van 50 euro per week


Natasja (45) uit Geldermalsen en haar gezinsleden zijn binnenkort uit de schuldhulpverlening. Ruim 80.000 Euro is er dan afgelost. Maar dat ging niet zomaar; drie jaar lang leefden ze van 50 euro per week, met z’n vijven.

,,Mijn man was ZZP’er in de bouw. Een van z’n voornaamste opdrachtgevers betaalde maar niet. Ondertussen moest de belasting wel worden afgedragen, kwartaal na kwartaal. Alle reserves ging erdoorheen.

Je staat ervan te kijken hoe snel je in de schulden kunt raken. We gingen leningen aan bij een commerciële organisatie tegen extreem slechte voorwaarden. Hadden we dat maar nooit gedaan. Voor je het weet heb je een schuldenberg waar je niet meer overheen kan kijken. Uiteindelijk kwamen we in de schuldsanering. 

Toen moesten we ineens niet 1 maar wel 10 stappen terug. Mijn dochters zaten op paardrijden. Dat werd betaald door iemand uit onze omgeving, maar geld voor benzine om er te komen hadden we niet meer. Dan moet je tegen die twee meiden uitleggen: ‘Je kunt niet meer naar paardrijden’. Dat is hard. Over een paar maanden is het voorbij, na drie jaar schuldhulpverlening.

De les? We hebben te lang gewacht met het vragen om hulp. Om hulp vragen is moeilijk, vooral als je het jarenlang goed hebt gehad. Maar er blijken vele organisaties te zijn die je willen en kunnen helpen. Ik stond met tranen in mijn ogen van schaamte voor het eerst in de rij bij de Voedselbank. En na ontvangst van het pakket met tranen in mijn ogen van dankbaarheid omdat ik mijn kinderen paaseitjes en toetjes kon geven. 

Wat ik geleerd heb is dit: stap tijdig naar de instanties toe die je kunnen helpen - durf je schaamte opzij te zetten’’

 

Armoede komt overal in Nederland voor. Het is niet altijd zichtbaar. Kijk daarom goed om je heen, luister en help waar mogelijk is. De website www.hulpbijarmoede.nl helpt bij het zoeken naar lokale hulporganisaties.