Close Menu
27 december 2019


Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben ernstige financiële problemen. Er rust een taboe op armoede in Nederland. Het is voor veel mensen moeilijk om te praten over hun problemen. Mensen wachten gemiddeld 5 jaar voordat zij hulp zoeken. Een kleine betalingsachterstand kan in deze periode oplopen tot een enorme schuld. 

SchuldHulpMaatje Amsterdam deelt een verhaal uit de praktijk
Eind juni meldt zich via de website een 43-jarige alleenstaande moeder bij SchuldHulpMaatje Amsterdam. Ze heeft 2 minderjarige kinderen en een volwassen zoon die allen thuis wonen. Mevrouw heeft een schuld van naar eigen zeggen 70.000 euro en geen inkomen. Ze leeft van de kinderbijslag en giften van haar naasten. Ze kan niet bij de professionele schuldhulpinstanties terecht, omdat die instanties eisen dat ze inkomen heeft. Ondertussen blijven de schulden oplopen en de schuldeisers staan regelmatig aan de deur. Mevrouw is wanhopig. Ten einde raad.

Inkomsten en uitgaven in balans brengen
SchuldHulpMaatje Amsterdam wilde deze mevrouw met haar gezin op weg helpen. Een maatje is van start gegaan met het samen definiëren van twee hulpvragen: zorgen voor inkomen en de administratie op orde brengen. Het maatje heeft een plan opgesteld en bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aangevraagd. Een lichtpunt voor het gezin dat deze uiteindelijk is goedgekeurd. Mevrouw zit nu in de fase waarin inkomsten en uitgaven in balans worden gebracht en er wordt voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan, met name in de vaste lasten: huur, energie, water en zorgverzekering.

Overzicht geeft rust
Belangrijk op dit moment is dat er voor mevrouw rust in haar leven is en dat ze er kan zijn voor haar kinderen. Het maatje heeft haar zien veranderen van een wanhopige, nerveuze, verdrietige geïsoleerde vrouw in een vrouw die weer meedoet. Voor de minderjarige kinderen zijn minima voorzieningen van de gemeente Amsterdam aangevraagd. De schulden zijn nog (lang) niet opgelost, maar er wordt aan gewerkt. Er is overzicht en er is iemand die naar haar luistert en met haar meedenkt. 

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het werk van een SchuldHulpMaatje is. SchuldHulpMaatje is erop gericht om mensen met (dreigende) schulden hulp te bieden met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen. 

 

Beneficianten