Close Menu
29 mei 2020


Maurice (51) uit Scheveningen weet uit ervaring dat armoede en eenzaamheid soms nauw met elkaar verbonden zijn. Hij droomt van een wereld waarin dat bekende touwtje uit de voordeur hangt. Armoede is je dagelijks zorgen maken om iedere euro die je uit geeft. Maar een leven in armoede betekent niet alleen geldzorgen, vaak ook een leven zonder sociale activiteiten.

Maurice uit Scheveningen leeft in armoede, maar probeert voor iedereen vreugde in het leven te brengen. “Een jaar of tien geleden kwam ik in de armoede terecht. Het begin van schulden die ik nu nog steeds afbetaal. Ik zit momenteel in de bijstand en heb maandelijks circa duizend euro te besteden, maar daar moet afdracht aan verschillende incassobureaus nog vanaf. Ik schaam me nergens voor, durf iedereen te vertellen over mijn situatie - want iedereen kan in de armoede belanden.

Mijn leven heeft inmiddels een andere wending genomen. Ik zing weer zoals vroeger, vooral voor mensen die hulp en bemoediging kunnen gebruiken, zoals ouderen die ziek zijn. Ik merk bij mijn optredens dat er zo ontzettend veel eenzaamheid is. Je hebt de Voedselbank, maar een ‘Eenzamenbank‘ zou volgens mij minstens zo nodig zijn. Mensen zouden meer zichzelf moeten durven zijn, en meer naar elkaar moeten omkijken. Weet je waar ik eigenlijk van droom: van een wereld waarin dat bekende touwtje weer uit de voordeur kan hangen!”

 

Armoede komt overal in Nederland voor. Het is niet altijd zichtbaar. Kijk daarom goed om je heen, luister en help waar mogelijk is. De website www.hulpbijarmoede.nl helpt bij het zoeken naar lokale hulporganisaties.