Close Menu
17 december 2020

Winterpakketten voor eenzame ouderen in armoede

Stichting Armoedefonds is een actie gestart om ouderen te helpen die in armoede leven. Vaak zijn zij, zeker in deze tijd, geïsoleerd en eenzaam. De afgelopen week zijn ouderenpakketten, met daarin ondermeer een boodschappentegoed, anti-bacteriële handgel en een mondkapje, naar 101 lokale hulporganisaties in Nederland verstuurd. Deze week delen lokale vrijwilligers de eerste pakketjes uit. Het Armoedefonds hoopt met het nieuwe initiatief deze winter 5.000 ouderen te ondersteunen.

In 2019 moesten volgens gegevens van het CBS 196.800 ouderen rondkomen van het bestaansminimum. De coronacrisis en de nieuwe lockdown, die nog zeker tot half januari zal duren, maken voor hen het dagelijks leven lastiger. Voorbeelden van ouderen die drie dagen eten van één diepvriesmaaltijd, of zorg mijden uit angst voor extra kosten zijn bij Stichting Armoedefonds bekend. Daar bovenop speelt eenzaamheid bij veel van de ouderen een rol in het dagelijks leven.

Het Armoedefonds bemerkt, mede door signalen van lokale hulporganisaties, dat steeds meer ouderen geld tekortkomen om te voorzien in eerste levensbehoeften. “We kunnen hier niet aan voorbij gaan. Sommige ouderen bezuinigen op een gezonde maaltijd of zeep en andere verzorgingsproducten,” aldus woordvoerder Irene Verspeek. De huidige lockdown versterkt de problemen bij veel ouderen met geldzorgen. Ze zijn meer op zichzelf aangewezen door het ontbreken van een sociaal netwerk, vallen in de risicogroep en hebben relatief veel gezondheidsproblemen.

Marja*, een oudere dame uit Nijmegen vertelt: “De schulden die ik heb gekregen, na het overlijden van mijn man, bezorgde mij lange tijd slapeloze nachten. Ik leef van 50 euro per week. Wat ik nu bijvoorbeeld niet kan betalen zijn kleding en een cadeautje voor de kleinkinderen. Ik vind dat heel moeilijk.”

Peter Laan, vrijwilliger bij Humanitas Purmerend ziet veel van dit soort problemen, die zich doorgaans achter de voordeur en in relatieve stilte voltrekken. “Als je binnenkomt dat je denkt: wat is het hier verschrikkelijk koud. Mensen die de verwarming bewust uit laten staan of laag zetten omdat ze de energierekening niet kunnen betalen.” Laan is blij dat hij de mensen in deze tijd wat extra’s kan geven. Daarnaast probeert hij extra tijd te maken voor een praatje: “Je merkt dat dat al ontzettend veel doet in deze tijd.”

 

De winterpakketten voor ouderen zijn mede mogelijk gemaakt door: 

* Onze dank gaat uit naar de donateurs van Stichting Armoedefonds, bedrijven en vermogensfondsen die een bijdrage leveren aan de winterpakketten.Stichting Casterenshoeve, Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR PIN), Stichting Coovels Smits, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Retourschip, Dr. C.J. Vaillant Fonds, RCOAK, Stichting Bergmansfonds en Stichting Den Brinker.  


* Uit privacy overwegingen niet haar echte naam