Close Menu
8 juni 2018

 

 

 

 

 

 

 


ANP Foto/AGE

Opinie

Vier jaar sparen voor een nieuwe voortand

Er komen meer meldingen van lokale armoedebestrijdingsorganisaties over mensen die hun tandzorg niet kunnen betalen, zo signaleert de landelijke Stichting Armoedefonds. De mondverzorging waar velen van de armsten in de crisis van de afgelopen jaren mee stopten, leidt nu tot uitvallende tanden. Het is een trend die bijna niemand ziet. Neem het verhaal van Hans.

Ongeveer vijf jaar geleden ontdekte de nu 43-jarige Hans van den Bergh uit ’s-Hertogenbosch dat hij drie tanden had die minder gezond waren. Langzaam stierven ze af, een tandartsbehandeling mocht niet meer baten voor zijn twee rotte kiezen en zijn kapotte voortand. Een ervan verwijderde de tandarts, de andere twee trok Hans er zelf maar uit.

Hans heeft weliswaar een ziektekostenverzekering, maar die dekt tandartskosten maar tot een maximum van € 500 per jaar. En dat terwijl een nieuwe voortand € 1400 is. Hij baalt ervan, wil die voortand weer terug zodat hij niet met een gat in zijn mond blijft zitten. ,,Het ziet er niet uit en bovendien slis ik erdoor.‘‘

Er moet wat gebeuren, in ieder geval met één tand; die voorste. Die andere twee tanden dieper in Hans’ mond kunnen wachten. Hans heeft € 11.900 schulden en is honderd procent afgekeurd vanwege psychische problemen. Zijn uitkering loopt via zijn bewindvoerder, die er stap voor stap zijn schuld mee probeert af te lossen. Per week krijgt Hans zestig Euro om eten en kleding van te kopen.

Maar Hans heeft een plan. ,,Als ik heel hard spaar kan jaarlijks € 190 opzij leggen, vier jaar lang. En als ik mijn ziektekostenverzekering dan in het laatste jaar aanpas naar 750 Euro vergoeding, dan kan ik het me na vier jaar net veroorloven. Dan heb ik er in ieder geval één tand. Kan ik me daarna focussen op die kiezen. Maar nu eerst die voortand.‘‘

Teije Brandsma, woordvoerder Stichting Armoedefonds.

De naam ‘Hans van den Bergh’ is gefingeerd; zijn echte naam is bekend bij de Stichting Armoedefonds in Rosmalen.